Подстраници

Консервативно лечение

Консервативното лечение включва носенето на еластични чорапи и чорапогащници, спазването на режим и вземането на венотонизиращи медикаменти. Тези методи на лечение значително намаляват оплакванията и подобряват качеството на живот, но в повечето случаи не могат да доведат до пълно излекуване на разширените вени. Макар и бавно, вените нарастват и с всяко следващо лято оплакванията стават все по-сериозни. Макар и нерадикални, тези методи са от голяма полза след извършване на склерозиращо и лазерно лечение и се явяват важно средство за профилактика на рецидивите.

КОМПРЕСИОННА ТЕРАПИЯ
Компресионната терапия се изразява в носенето на еластичен бинт, чорап или чорапогащник. Съвременните технологии направиха възможно производството на продукти, които са максимално близки до Вашите потребности. Съществуват различни видове  компресионни чарапи и чорапогащници, а също и различни нива на компресия. Прегледът при квалифициран специалист ще помогне да се избере най-подходящия за Вас вид продукт и съответния компресионен клас.

Кога трябва да се носят еластичните чорапи?
Чорапите трябва да се слагат сутрин и да се махат вечер. Няма нужда да се носят по време на сън. Ако имате разширени вени само на единия крак, то тогава може да носите еластичен чорап само на болния крак.

Скаква дължина трябва да са чорапите?
Ако имате разширени вени само под коляното, то тогава е достатъчно да носите еластичен чорап до коляното. Много често обаче причина за тази клинична картина е увреждане на голямата подкожна вена в областта на бедрото, която не се вижда през кожата. Това състояние се открива при доплерово изследване и изисква носенето на цял чорап.